Jedna od atraktivnijih lokacija koju obavezno morate posetiti kada ste na Kopu leti jesu Nebeske stolice, odnosno Crkvine. Naime, Nebeske stolice su prirodni fenomen – „razbacano stenje po padini“, odakle se pruža fantastičan pogled koji obuhvata planinu Rtanj, zatim Staru planinu, Kosovo i Metohiju sa istaknutom Šar planinom, pa sve na zapad do Crne Gore i Bosne.

avanturija-crkvine-2

Crkvine, pak, jeste arheološko nalazište u neposrednoj blizini Nebeskih stolica, i naučnici još uvek istražuju kakav je tu objekat bio podignut. Kad smo mi bili deca, tu su nađeni samo temelji hrama – crkve, i godinama se verovalo da je tu bilo hrišćansko svetilište, na brdu, gde se okupljalo lokalno stanovništvo. Sloveni su kao pagani takođe imali svetilišta na uzvišenjima, brdima, planinama, te se smatralo da je taj običaj ostao iz prehrišćanske tradicije.

avanturija-crkvine-3

Međutim, kako su arheolozi godinama vršili iskopavanja na ovom lokalitetu, pojavile su se zidine koje ukazuju da je tu bio mnogo veći objekat.

Šta je to moglo da bude?

avanturija-crkvine-4

Mi ćemo ovde izneti jednu pretpostavku, a vreme će pokazati da li smo bili u pravu.

Krenimo iz početka…

Sama reč Kopaonik dolazi otuda što su u celoj toj regiji kroz istoriju vršena iskopavanja plemenitih ruda (zlato, srebro, bakar, olovo…), a tako je i danas.

avanturija-crkvine-5
Avanturija sa decom u obilasku Kopaoničkog rudnika

Pouzdano se zna da je još u vreme Rimskog carstva kopana ruda u Kopaoničkim krajevima.

avanturija-crkvine-6
avanturija-crkvine-7

Naučnici su utvrdili da su u rimskoj imperiji rudarske regije bile stavljene pod vojnu upravu, direktno je vojni namesnik vršio vlast. Vojska je odgovarala za bezbednost i sprečavala napade i pljačke rudnih bogatstava.

avanturija-crkvine-8

Takođe, sa ovog mesta kao što smo već rekli na početku cela okolna teritorija videla se kao na dlanu, tako da su se neprijateljske snage mogle lako uočiti i spremiti odgovarajuća odbrana.

Iz svega rečenog moguće je izvući zaključak da na lokalitetu Crkvine nije bio izgrađen samo hram-crkva za potrebe lokalnog stanovništva, nego je tu bilo VOJNO UTVRĐENJE, koje je u okviru svojih zidina imalo hram za verske potrebe garnizona.

avanturija-crkvine-9

Tome u prilog ide i činjenica da je sam hram posvećen svetom Prokopiju, koji je i sam bio vojnik sa visokim činovima u rimskoj vojsci (žitije možete preuzeti ovde http://www.svetosavlje.org/biblioteka/avajustin/zitijasvetih/Lat_ZitijaSvetih0708.htm).
avanturija-crkvine-10

Na lokalitetu je pronađen novac iz vremena rimskog imperatora Konstantina Velikog, u čije vreme je hrišćanstvo već bilo masovno prihvatano u carstvu. Otuda i hram uokviru vojnog utvrđenja, posvećen svetom ratniku, vojniku, kolegi ostalim vojnicima.

avanturija-crkvine-11

Takođe je pronađen i podni mozaik iz rimskog perioda, koji je moguće videti u muzeju u Kraljevu (ovde dajemo sliku sličnog mozaika)

avanturija-crkvine-12

Dakle, dosadašnja istraživanja pokazuju da je na lokalitetu Crkvine/Nebeske stolice bilo vojno utvrđenje. Mi i dan danas nakon toliko vekova na skoro identičnom mestu imamo vojnu kasarnu sa radarom.

avanturija-crkvine-13

 

Očigledno je to izuzetno važno strateško mesto, bilo i ostalo, pre svega zbog nadmorske visine i preglednosti terena.

U našim kampovima postavimo pitanje deci – KOJI VID KOMUNIKACIJE JE BIO NAJBRŽI U SREDNJEM VEKU? KOJI JE BIO NAJBRŽI NAČIN DA INFORMACIJA STIGNE OD JEDNOG MESTA DO DRUGOG?

Nižu se odgovori – Konji! Golub pismonoša! Luk i strela!

A mi pitamo – Da li ste gledali film „Gospodar prstenova“?

Svi u glas – Daaaa!

U filmu je predstavljen sistem TELEKOMUNIKACIJA u srednjem veku.

Pogađate?!

Bila je to VATRA

(Insert iz Gospodara)

Mnogi spisi ukazuju da je u srednjevekovnoj Srbiji postojao sistem komunikacije vatrom, i da kada npr. Car Dušan kreće iz Prizrena u severnije delove zemlje, šalje se signal da bi se pripremili i dostojno ga dočekali.

Možda je Kopaonik bio i jedna od tih VATRENIH STANICA…

Kampovi za decu, Letnji kamp, Letnji kamp za decu, Kopaonik, Srbija, Turizam, Omladinski turizam…

AUTOR: Vladislav Mandić

Vladislav Mandić

Vladislav Mandić

13.1.1982, Beograd, je osvajač brojnih medaljaјa u alpskom skijanju, a nakon završetka takmičarske karijere posvetio se trenerskom i instruktorskom poslu. U međuvremenu je diplomirao na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu (Beograd), a završava master studije na Fakultetu organizacionih nauka (Beograd), smer – Upravljanje projektima. Od 2009. je član reprezentacije vojske Srbije za zimske sportove, kojoj 2010. donosi bronzanu medalju na takmičenju u Italiji. Tražeći avanturu, ekstremno skijanje ga je vodilo po planinama širom sveta, i neuređenim terenima. Od 2002. je član Gorske službe spasavanja Srbije, gde je stekao brojne veštine i znanja alpinističkih tehnika, medicine i tehnike spasavanja.